VÝROBNA V KNĚŽEVSI

PROVOZNÍ DOBA VÝROBNY

Po – Pá: 3:00 – 11:00
So: zavřeno
Ne: zavřeno

EXPEDICE OBJEDNÁVEK:
Po – Pá: 6:00 – 11:00

Telefonní číslo:
603 114 456 – Jan Vrábík ml.
605 514 547 – Lucie Macková

Adresa:
Václavské náměstí 122
270 01 Kněževes

KUDY K NÁM

Naše masné výrobky vyrábíme dle vlastních receptur,  při výrobě dbáme na osvědčené postupy a kvalitní suroviny a výběr masa, které nakupujeme od ověřených dodavatelů. Dnes již moderní technologie  spolu s řemeslným umem, vytváří na Váš stůl poctivé a kvalitní výrobky.

Výrobky jsme začali vyrábět v malé domácí výrobničce, kde jsme postupně zkoušeli své vlastní receptury, které se u Vás zákazníků osvědčily a chutnají dodnes, i přesto, že dnes vyrábíme některé výrobky ve velkém množství, postupy a recepty jsou stále stejné. A naše výrobky se nemění.

Stále se snažíme vyvíjet a obměňovat nové technologie, aby výrobky byly kvalitní a  také nové výrobky, abychom uspokojili Vaše chuťové pohárky.

Proto také téměř všechny naše výrobky jsou bezlepkové.

Každý týden od října – do dubna zabijačkové pochoutky: jitrnice, jelita a zabijačkový prejt.

Jak vše připravujeme, pojďte s námi nahlédnout do řeznického řemesla, kdy  se podíváme, jak se některé naše výrobky připravují.

Kvalita našich výrobků je zajištěna dodržováním dvou zásad. První zásadou je nákup vybrané suroviny tj. masa a koření, dále pak zpracování suroviny na finální výrobky. Rozhodující surovinou pro produkty je hovězí a vepřové maso, sádlo. Dodané suroviny musí splňovat předepsaná kritéria.

Masné výrobky rozdělujeme na dvě základní skupiny – trvanlivé a netrvanlivé.

      • Trvanlivé (fermentované) se nemusí uchovávat v ledničce.  Klima komora, kde se salámy a klobásy fermentují. (Čabajky, suché salámy -Poličan, Herkules, Kněževeský uherák, Paprikáš, Lovecký salám)
      • Netrvanlivé – (př. šunky, párky, měkké salámy..)se musejí skladovat vždy v teplotě od 1°C – 5°C optimálně při 4°C.

         

Trvanlivé masné výrobky se dále dělí dle stupně úpravy v průběhu výrobního procesu.

Po naražení do obalového střeva se můžou výrobky tepelně opracovat v udírně a potom dále sušit, takto se vyrábí známá Vysočina, Turista tzv. tepelně opracovaný masný výrobek. Trvanlivé výrobky masné fermentované se po naražení do střeva umisťují v klimatizovaných komorách, kde se při řízeném režimu(teplota vzduchu, vlhkost vzduchu a rychlost proudění vzduchu) probíhá proces mikrobiální fermentace a poté zrání. Odtud získala své jméno ferment. Tento je proces přeměny látek vyvolaný enzymy, v případě salámů mikrobiální enzymy – salámové dílo. Současně s fermentačním procesem probíhá i sušení výrobku. Proces zrání salámů zahrnuje fermentaci i sušení, jehož výsledkem je kvalitní trvanlivý produkt, který z hlediska hygieny představuje bezpečný stabilní výrobek. Tyto trvanlivé masné výrobky lze hodnotit mezi ostatními uzeninami jako produkty vysoce kvalitní.

Samozřejmostí je pravidelná kontrola organoleptických polotovarů i hotových výrobků ze Státní krajské veterinární správy.

Provoz začíná již ve tři ráno, aby se zpracovalo  čerstvé maso na výrobu nebo přímo do pultů našich prodejen. V každém úseku výrobny,  pracuje několik lidí, kteří mají svůj podíl na zpracování a výrobě.

Výrobna  je rozdělana na několik úseků – bourárna, přípravna, narážka, udírny, vařená výroba a balící linka a finální expedice

Začínáme převzetím masa, které se rozděluje na prodej nebo na výrobu. Maso na výrobu se převeze do přípravny na namletí a míchač ho zpracuje v kutru, kde se podle druhu výrobku , maso  kutruje a přidávají ingredience a koření dle receptur na finální směs.Poté se převeze a přidá do narážky, kde pracovnice  u narážky, naráží směs do přírodních střev a zavěšují na  vozík -udírenská klec- ta putuje do udírny , v které se nastaví požadovaný program uzení dle druhu výrobku.

 

Dle druhu výrobku se následně zpracovává:

Maso na výrobu se převeze do přípravny na namletí a míchač ho zpracuje v kutru, kde se podle druhu výrobku , maso  kutruje a přidávají ingredience a koření dle receptur na finální směs.

Poté se převeze a přidá do narážky, kde pracovnice  u narážky, naráží směs do přírodních střev a zavěšují na  vozík -udírenská klec- ta putuje do udírny , v které se nastaví požadovaný program uzení dle druhu výrobku.

      • Šunky, salámy – příprava-  opracovaná kýta se zpracuje a poté jde maso do masírky, kde je v procesu cca 8hodin, dále senaráží dle druhů a velikosti do obalů a dává do udírny nebo do kotle, kde odvařuje  3 hodiny .
      • Uzené maso, se zpracovává pouze v masírce a poté zavěšuje na klece k vyuzení a po vyuzení dává do beden, které putují přímo na prodejny nebo také do chladících boxů.
      • Suché salámy se dělají z podchlazeného masa, maso se opracuje v kutru,  a také naráží a dává do obalů dle druhů salámů a klobás   a putuje do udírny, kde se zauzuje a poté se dosušují v sušárně- na fermenty a suché salámy, kde se sušší dle potřeby.
 

Vařená výroba-  tlačenky, jitrnice, prejt

Vepřové maso se vaří v kotli ( vepřové hlavy,plece,kolena) maso se musí opracovat, nakostkovat už nemusíme krájet ručně😊 na kostkovačce a podle normy se tlačenka zamíchá a narazí do střev, vaří se v kotli na požadovanou teplotu a po vyjmutí se musí tlačenka zchladit.

U jitrnic se vařené maso umele a zamíchá dle norem a naráží do přírodních střev a  následně vaří také v kotli, zchlazuje a máme finální výrobek a u prejtu je stejný postup jen se maso zamíchá dle receptur a dává na plech, kde se následně peče v udírně.                                       

Kde odebíráme maso a suroviny na výrobu:

MASO:

      • Vepřové a hovězí maso odebíráme z českých chovů prověřená firma Jatky Blovice, které je dle EU jako nejlepší porážka ze třech největších závodů v ČR. Jatečná zvířata se vykupují dle třídění JUT v kvalifikační stupnici SEUROP.
      • Vepřové nabourané maso odebíráme každý den ze společnosti  MASO Čáslav, Masna Rosovice která zpracovává kvalitní vepřové maso primárně z českých a belgických chovů prvotřídní kvality.

KOŘENÍ:

      • Firma Trumf, speciálně namíchané koření pro naše produkty
      • Firma Maso Profit, obaly,koření 
      • Firma Cortina přírodní ručně vázaná střeva
    1.  
Kde zakoupíte naše výrobky:
 

Provozujeme tři vlastní maloobchodní prodejny řeznictví( více v záložce prodejny ), kde prodáváme z 95% naše výrobky  a  dále provozujeme teplý bufet. Pro velkoobchod zakoupíte naše výrobky přímo ve výrobně. 

Máme také externí řidiče, kteří rozváží po celém Střdočeském, Severočeském a Plzeňském kraji.

NAŠE PRODEJNY

PRODEJNA KNĚŽEVES
Václavské náměstí 122, 270 01 Kněževes
DO PRODEJNY
PRODEJNA RAKOVNÍK
Dukelských hrdinů 2546, 269 01 Rakovník
DO PRODEJNY
PRODEJNA POŠTOVNÍ ULICE
Poštovní ulice 187, 269 01 Rakovník
DO PRODEJNY